Traveling upstream from the Chancellery, after only a few hundred meters one comes across an island in the river – the site of Berlin’s foundations. This island in the Spree cradles a museum – known as the “Old Museum” – build by the young Schinkel, with a massive front facing onto the Lustgarten and City Palace. Looking south from the Chancellery, one can just make out the National Gallery behind the Tiergarten. Mies van der Rohe abandoned stone for steel and glass, turning the “old” museum into the “new” national gallery; if only we could succeed in uniting those virtues …

The façades of the Federal Chancellery are glazed to room height. Slender, load-bearing concrete pillars cover the floors of glass like a veil, combining every two into a double story. This lends depth to the façades, giving the building scale and aura in the wide bend of the Spree.

Our design concept brings together the virtues of the Old Museum and the New National Gallery in a modern context. The Federal Chancellery highlights the history, present, and future of the nation as prerequisites to an enlightened democracy.

Project:
Client:
Services:
Prize: