The white walls and the big light ceilings form the spatial continuum of the building. Movable elements make it possible to create spatial and atmospheric transformations. On the lower ground floor there are wall modules that can transform a neutral exhibition hall into a space for staging events. The sides of these modules have different surfaces of felt and blackboard paint. The acoustics and appearance vary according to which side is facing the inside of the room. In the foyer and on the library level, room-high glass modules enable rooms to be linked or separated. For example, the exhibition area can be linked to the library. At weekends, when the museum is open but the library is closed, movable modules can be used to close off the bookshelves of the lending library.
The design and shaping of light gives the interior spaces their special character and properties. That is why the inside of the building, its walls, fittings and furniture, are white. White because it is closest to light, extends the space and makes objects and people into participants. Only such things as railings, door handles and furniture that must be directly touched retain their concrete materiality. The furnishings are a part of the architecture, clear, simple, neutral and flexible enough to be used in every area. The striking construction of the patches of light on the ceiling follows the three-part structure of the building and enables to museum to shine out from inside. The colour of the terrazzo floor changes, starting from black in the functions area on the lower ground floor, through grey to white on the upper daylight level.

© KSV | Ludwig Thalheimer
© KSV | Ludwig Thalheimer
© KSV | Ludwig Thalheimer
© KSV | Ludwig Thalheimer
© KSV | Ludwig Thalheimer
Project:
Client:
Services:
Prize:
Other prizes:
Gross floor area:
Plot area:
Exhibition space:
© KSV | Ludwig Thalheimer