In this spatial and historical environment, building for children reflects confidence in the future. The new child care centre, with its conspicuous, timeless architecture and materials, emerges within this context.

The new buildings’ materials and architecture is linked to the traditions of modern and objective construction. A composition of clear, geometric volume in natural materials that make heat, light and space perceptible: clinker in different textures for the exterior walls, bright window jambs and window profiles, bright plaster for the walls inside.

The new building is divided into two parts: the two-storey wing for the common rooms and the one-storey kitchen with its adjoining rooms. The two parts of the building are set apart from one another and linked by the foyer. The two-storey arrangement of the common rooms, in combination with the new buildings’ orientation parallel to the northern property boundary, creates a south-facing play garden with a distinctive character due to its old trees.

The new building is intended to provide space for child care for a U3 group with 8 children and 5 kindergarten groups (KTH) with 20 children each. The areas are designed in such a way that, if necessary, the common rooms can be converted for the other group so that up to 120 children can be looked after. The organisation of the new building provides a clear orientation and a high degree of flexibility.

The entrances to the common rooms on the ground floor and first floor are designed as interior communication areas. The cloakrooms or vestibules for the common rooms and the multipurpose rooms open into the corridor. Every common room also has large, deep glazing that provides a strong visual reference to the outside world. A central elevator is available for the mobility-disabled and on each floor an accessible toilet is available. A kitchen and scullery will allow for the preparation of fresh lunch for the children. The necessary side rooms for personnel and storage are directly adjacent.

Gruppenräume mit Terrassen. Foyer mit überdachtem Gartenausgang.
© KSV | Jan Meier
© KSV | Jan Meier
Steganlage und Sandspiel.
© KSV | Jan Meier
Gruppenräume mit Terrassen.
© KSV | Jan Meier
Vorplatz Haupteingang mit Fahrradremise.
© KSV | Jan Meier
Flur mit Gaderobenbereichen als Zugang zu den Gruppenräumen.
© KSV | Jan Meier
© KSV | Jan Meier
© KSV | Jan Meier
Kinder-Bad.
Project:
Client:
Services:
Other prizes:
Gross floor area:
Plot area:
© KSV | Jan Meier