The Leibniz Foundation’s Institute for Baltic Sea Research in Warnemünde (IOW) is a leading German research institution, embedded in a national and international network of marine research centre. The extension building exudes a confident, modern attitude that defines the institute’s future sustainability and innovative force. The site of the institute between the beach promenade, the spa gardens, Hotel Neptun, the lighthouse and the concrete shell of the “Teepott” restaurant by Ulrich Müther generates urban-developmental, architectonic identity and structure. The atmosphere in the offices, library, laboratories and clean-rooms promotes communication among the scientists and corresponds to the unconventional, modern feeling for life among students, research guests, team leaders and professors. The atrium, furnished in a vivid green is connecting old and new buildings and is providing a new centre for the complex. It is a place for meetings and discussions between the departments, providing a view of the Baltic Sea from its upper floor. By means of subtle materiality and façade design, the outside of the building too is formulating a new “corporate architecture” for the institute.

Project:
Services:
Prize:
Gross floor area: